söndag 18 december 2016

Miljöhot

Växthuseffekten:
Växthuseffekten handlar till största del om att olika gaser som man kallar för växthusgaser ”reflekteras” mot  atmosfären och dessa gaser studsar tillbaka mot jorden. Detta gör jorden mycket varmare och på senare tid så har jorden värmts upp oerhört mycket. Detta brukar också kallas för global uppvärmning. Ett exempel på hur man märker att jorden har värmts upp oerhört mycket är att det är mycket varmare och till exempel så har det än så länge inte kommit lika mycket snö som det brukar göra. 

Men vad är växthuseffekten egentligen?
Jo, det kallas för växthuseffekten därför att man kan nästan säga att det fungerar ungefär likadant som ett växthus. Värme kommer in och sedan lämnar lite värme men inte all. Så solens strålar kommer in i atmosfären studsar mot jordskorpan och sedan ut igen. Detta är otroligt viktigt eftersom att det annars skulle varit för kallt för oss att leva här. 

Men det som är problemet är att vi släpper ut väldigt mycket växthusgaser såsom vattenånga, koldioxid samt metan. Som bekant stiger gaser och i detta fallet lägger de sig som ett lager vid atmosfären. Detta får till följd att solstrålarna får det mycket svårare att komma ut vilket gör att de studsar tillbaka till jorden. Detta gör att jorden blir mycket varmare och som jag nämnde innan så kallas detta för global uppvärmning. Anledningen till varför växthuseffekten har blivit ett såhär stort problem är faktiskt vi själva. Vi släpper ut otroligt mycket koldioxid. Till exempel när vi åker bil eller flyger. De olika industrierna släpper också ut väldigt mycket koldioxid när de producerar saker, speciellt om de ska frakta sina produkter över hela världen. 

Detta är ett väldigt stort problem eftersom att vi ständigt tar oss fram med bil reser med flyg, båt osv. Detta får till följd att jorden blir väldigt varm och is runt om i världen börjar smälta. Det gör då att risken för översvämningar ökar oerhört. Ifall detta skulle eller snarare när det sker om vi fortsätter släppa ut gaser i samma takt som nu skulle detta bli en fruktansvärd tid. Det vi inte tänker på är att nästa generation får ta all ”skit” som vi har skapat. Vi tänker alltså inte på våra barn, barnbarn och barnbarnbarns framtid utan bara på oss själv. 

Vad kan vi göra för att försöka åtgärda problemet?
Fler och fler börjar inse problemet och rannsakar sig själva men det är långt ifrån alla. Det finns fortfarande de som tar bilen till affären 1 km bort. På dessa korta sträckor hinner inte bilen bli riktigt varm och det är när bilen får kallstarta som den släpper ut mest avgaser. Jag tycker att vi alla bör uppmana människor i våran omgivning om växthuseffekten och uppmana de att åka kollektivt, samåka eller cykla när man ska nånstans. Om vi börjar åka mer kollektivt och cykla kommer vi automatiskt få med oss fler människor och på sikt kommer vi att minska alla avgaser och göra det bättre för omvärlden och oss själva. Jag tycker också att fler måste tänka på att köpa närproducerade varor eftersom att utsläppen då minskar något oerhört. Det finns ett talesätt som lyder; en kan inte göra allt men alla kan göra något.
Jag tycker att det talesättet är väldigt bra för just den här frågan och jag tror och hoppas att vi tillsammans kan lösa detta. 
Källor: 

Ozonhål i atmosfären:

Ozonhål i atmosfären menas egentligen med en förtunning eller nedbrytning i ozonskiktet . Ozonskiktet skyddar mot UV-strålning som kommer ifrån solen. Denna strålning är otroligt farlig i för stora mängder och därför kan ozonhål var extremt farliga. Oftast bildas dessa hål på det södra halvklotet men påverkar hela klotet. Djur och växter påverkas också av strålningen och det i sin tur kan påverka oss människor. 

Anledningen till de här hålen beror på olika freoner som i sin tur frigör stora halter klor i kemiska reaktioner. Sedan reagerar kloret med ozonet och ozonet bryts ner. Detta är en förenklad version av ”processen” till ett ozonhål. Freoner framställdes för första gången på 1910 talet och användes sedan i kylskåp som ersättning av andra farliga ämnen. Så en av orsakerna till att ozonhål bildas kan vara att gamla vitvaror inte har återvunnits på rätt sätt och på så sätt släppt ut freoner. 

Den största och farligaste följden av ozonhål skulle jag säga är att risken för cancer ökar något enormt. Eftersom att människokroppen är väldigt känslig för UV-strålning i för stora mängder. Ozonskiktet fungerar då som en ”sköld”. Men nu när det börjar bildas hål så är inte denna sköld lika stark. Då ökar UV-strålningen på jorden och risken för hudcancer likaså. Eftersom att cancer är en sjukdom som än så länge är väldigt svår att bota så tycker iallafall jag att det är oerhört dumt att inte förebygga dessa hål på rätt sätt. 

Det som jag tycker är den viktigaste åtgärden är att vi börjar återvinna mer, att ta oss den extra halvtimmen och åka till återvinningscentralen. Som alla förespråkar så är det väldigt viktigt och bra för miljön att återvinna och då tycker inte jag att man bara ska ignorera detta. Som sagt så är en orsak freoner som finns i vitvaror och dessa släpps ut om man inte återvinner på rätt sätt. Så sammanfattningsvis tycker jag att den viktigast åtgärden är att vi alla börjar återvinna mer och framförallt sopsorterar bättre. Om alla gör detta så blir det i slutändan bättre för alla. 

Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ozonh%C3%A5l

Försurning av sjöar, skog och mark:
Enkelt menas försurning med att pH-värdet i vattnet sänks och då kallar man det försurning eftersom vattnet helt enkelt blir surt. Anledningen till att pH-värdet är att när fossila bränslen såsom olja, kol och naturgas förbränns så frigörs den lilla mängd svavel som finns i dessa fossila bränslen i form av svaveldioxid. Om inte svaveldioxiden renas så bildar den svavelsyra i atmosfären. Sedan kan den sura svavelsyran färdas flera tusen kilometer med hjälp av vind innan svavelsyran slutligen regnar ner och på sikt sänker pH-värdet och försurar olika vattendrag. Fabriker är en väldigt stor orsak eftersom att de använder sig av väldigt mycket fossila bränslen och på så sätt har väldigt mycket utsläpp. 

Detta har störst inverkan på djur som inte är ”utrustade”/byggda för att leva i ett så surt område. I många fall dör många djur och detta gör då att vissa näringskedjor kan komma att brytas. Till exempel om flera insekter dör så har inte grodor någon föda och har inte grodorna någon föda så kommer inte de kunna föröka sig och eftersom att vissa fiskar äter grodor så kommer inte de heller ha någon föda och på så sätt dö. Men om inte fisken då skulle då så är det inte heller bra för oss att äta en fisk som har levt i ett så pass surt vatten. Det eftersom att vi kan få i oss flera skadliga ämnen. 

Ofta används kalk för att på kort sikt få tillbaka pH-värdet på normal nivå. Men på lång sikt kommer detta inte fungera och därför krävs det att vi (läs: människor) återigen rannsakar oss jävla och slutar att släppa ut så mycket ”sura” gaser. Jag tror inte att ett beslut från enbart Sverige kommer hjälpa hela världen och kanske inte Sverige heller. Eftersom att svavelsyra kan färdas långa sträckor via luft så betyder det att svavlet kan färdas både in och ut från Sverige. Då tror jag istället att det krävs ett beslut från t.ex. FN eftersom att FN är så pass stora och har så mycket ”makt”

Källor:
ne.se

Övergödning och syrebrist i hav:
Övergödning innebär att ämnen som fosfor och kväve tillsätts i vatten. Dessa ämnen finns naturligt i hav och vatten allmänt men när man tillsätter extra så blir det för mycket och detta kan i vissa fall leda till syrebrist i haven. Problemet med övergödning är som störst i södra Sverige framförallt i Östersjön. Där det är som störst problem är intill kusten där koncentrationen av ämnena är som störst. Övergödning leder ofta till att alger bildas och så kallad algblomning, som jag tror att de flesta har sett men kanske inte vetat vad det är och/eller inte vetat vad det berott på. Vattnet blir då brunt eller grönt och om man badar i det så kan det i vissa fall påverka människors hälsa. 

Det som till största del gör så att det blir övergödning är bl.a. att folk häller ut dessa ämnen i avloppet som i slutändan mynnar i havet. Men andra grejer är sjöfart, industrier och återigen vägtrafik. Jordbruket har också en påverkan på varför det har blivit såhär. Men där har regler satts upp för hur mycket man får gödsla och på vilket sätt man får göra det och var man sedan gör av med avfallet. Jag tror att för att vi ska minska övergödningen så behövs det fler regler för hur man skall göra sig av med vissa produkter och så vidare. För i nuläget så är det inte ovanligt att en vanlig ”Svensson” bara häller ut någon form av kemikalie eller annan produkt antingen för att man inte orkar åka till återvinningscentralen eller rentav för att man inte vet vad man skall göra med det. 

Källor:

ne.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar