tisdag 31 maj 2016

Värdera Måltiden

Vi valde att laga mat till Fredde eftersom att vi båda kände igen oss i hans situation. 

  1. Jag tycker att måltiden var bra eftersom att den hade alla delar som en måltid bör ha. Kolhydrater: Spaghetti. Protein: Lax. Grönsaker: Sockerärter, babyspenat. Det enda som jag skulle vilja ändra på är att lägga till någon grönsak exempelvis tomat. Tomaten skulle inte bara tillföra smak och vitaminer även utseende och textur. 
Pasta per 100 gram: 55g kolhydrater, 11g protein och 250 kcal.

Lax per 100gram: protein 18,4g ,181 kcal, 2.3g omega-3 och 0.5g omega-6

Spenat per 100gram: 0,7g kolhydrater, 1.9g protein, 18 kcal, 46mg C-vitamin och 93mg kalcium. 2 mg järn

Citron per 100gram: 7.3g kolhydrater, 1.1g protein, 41 kcal och 53mg C-vitamin.

Sockerärter per100g: Kolhydrater,4,3g Protein.3,4 g 37 Kcal Vitamin B1 0,17 mg. Vitamin C 66mg . Vitamin K 62µg Kalium 230 mg. 

Sparris per 100g: 2,4 g Kolhydrater. 3,1 g protein. 27Kcal. 119µg Folat. Vitamin B1 0,11 mg. Vitamin B6 0,15. Vitamin C 33mg. Vitamin E 2 mg. Kalium 300mg. 

Vitlök per 100g: 31,1g kolhydrater. 6,4g Protein. Vitamin B1 0,2 mg  .Vitamin C 31mg. Fosfor 153 mg . Järn 1,7 mg. Kalcium 181 mg. Kalium 400mg. Selen 20µg.
Zink 1 mg. 

2. Om personen i fråga blir vegetarian kan man ersätta fisken med antingen någon form av bönor eller quorn. Om man väljer bönor så tycker jag att man skall välja sojabönor(34g protein/100g) eftersom att de är en bra proteinkälla om man är vegetarian. Annars kan man använda quorn (14g protein/100g) för att ändå äta en kött/fiskliknande proteinkälla istället för bara bönor. Om man använder sig av quorn så har man fortfarande kvar kött/fisk texturen i rätten.

3. Det är säsong för laxen under hela året så det är alltid en säsongsvars men laxen importeras oftast från Norge. Både sockerärter och babyspenat är det säsong för nu men vet ej om grönsakerna är närproducerade. Om de är det så är måltiden bra ur miljösynvinkel också eftersom att de då inte har transporterats väldigt långt med t.ex flygplan eller båt. Vi använde väldigt lite olja när vi tillagade måltiden vilket är bra för miljön och för hälsan. 

4. För att göra måltiden billigare kan man använda sig av andra grönsaker om det inte är säsong för de grönsaker man skulle ha från början. Istället för sockerärter kunde man använt vanliga frysta ärtor. Man kunde också ha använt någon billigare fisk än lax t.ex. torsk. Då skulle man inte få i sig lika mycket fetter som man hade fått genom laxen men det skulle bli mycket billigare. 

5. Jag tyckte att maten var väldigt god. All mat hade ungefär samma konsistens men sockerärterna gav lite crunch till maten vilket blev väldigt gott. Vi båda gillar stark mat så vi kryddade lite extra. Vi tyckte att maten blev väldigt väldigt god eftersom att den hade väldigt olika smaker som blev riktigt goda tillsammans. Vi hade med alla kategorier från tallriksmodellen i vår måltid och vi tyckte att råvarorna passade bra tillsammans. Kanske lite ovanligt att äta fisk med pasta för man är så van vid att äta fisk med potatis. Men det passade jätte bra tillsammans.

6. Vi samarbetade väldigt när vi lagade maten och delade upp arbetet lika. Så där finns nog inte så mycket som vi kan förbättra. Men vi skulle kunna testa andra kryddor i maten och se hur det smakar t.ex lite curry. Om vi skulle göra maten till fler personer så skulle vi nog inte göra maten lika stark, alltså använda mindre cayennepeppar. För att alla gillar nog inte stark mat lika mycket som vi gör. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar