tisdag 8 mars 2016

Sinneslags etik sidan.142

2.Tänk dig att någon du känner har blivit utsatt för en kränkning på internet. Argumentera för och emot risken att ett inlägg som du skriver för att försvara din vän också skulle kunna fungera som en björntjänst. 
Om du gör ett inlägg för att försvara din kompis kanske det blir värre istället. Det kan ha lugnat ner sig och så rör du runt i grytan igen. Personen kanske kränker din vän ännu mer för att personen tycker det är fel att du lägger dig i och att kompisen har tagit hjälp av dig. Det kan även få en positiv inverkan. Personen som kränker kanske inser att det är fler som tycker det hen gör är fel och kanske slutar och ber om förlåtelse hos din kompis. Eller att hen förstår att hen får fler emot sig och att din kompis har folk runt om kring sig som står upp för hen. 

4. Vad är det för skillnad mellan att ha ansvar, ta ansvar och få ansvar?
  • Ha Ansvar; Om man har ansvarar för något så betyder det att man ska sköta det. T.ex sin skolgång och göra sina läxor. 
  • Ta Ansvar;Att ta ansvar kan vara att om du ser att något behöver göras och du gör det så tar du ansvar för det. T.ex gå med soporna eller städa ditt rum.
  • Få Ansvar; Ett exempel på att få ansvar är att dina föräldrar låter dig vara ute senare än du brukar och isåfall ger de dig ansvar att vara hemma en speciell tid punkt. De ger dig då ansvar eftersom att de litar på dig och tror att du kommer klara det. 

5.Ge några exempel på hur sambandet mellan frihet och ansvar har tolkats av olika filosofer och i olika religioner.

Filosofer:
Sokrates(antik tänkare); Han menade att vi kunde välja mellan rätt och orätt. Om han höll på att göra något dåligt så menade han att han hörde en ”inre röst” som sade till honom att det han gjorde var fel. Idag menar många att han menade samvetet. 
Jean-Paul Sartre(modern tänkare); Han menade att man var dömd till frihet. Det han menade med det var att alla har ett ansvar att välja. ”Människan är dömd till frihet. Dömd – eftersom hon inte har skapat sig själv – men ändå fri. När hon en gång har kastats ut i världen, är hon ansvarig för allt hon gör.”
Claudia Card (modern tänkare); Tycker att det är bra att vi då och då får lite skuldkänslor för våra handlingar eftersom att det betyder att vi tar ansvar för de. Hon menar att alla som har utfört dåliga handlingar som t.ex. krig, massmord, och brott mot mänskligheten är ensamt ansvariga för dessa. Hon menar även att de som har gjort sådana handlingar erkänner vad de har gjort och tar hela ansvaret på sig själva blir det lättare att leva för alla. 

Religioner: 
Islam; Man tror att Gud har all makt och saker bara händer om Gud vill. Fast Gud har gett människan friheten att själv välja mellan det onda och det goda. Man tror också att djävulen kan lura in de goda till de onda. Enligt Koranen har människan fullt ansvar för sina handlingar och man kan ej säga att man har blivit lurad av djävulen. Om man gör något dåligt så är det inte omöjligt att få förlåtelse hos Gud. 
Judendomen: Inom judendomen tänker man ungefär likadant som inom islamen. I livet har man ett ansvar, att försöka göra det goda. I grunden är alla människor goda, fast det finns ingen människa som aldrig har gjort fel. Om man är ångerfull och försöker ställa allt till rätta så förlåter Gud en. 
Kristendomen: Inom kristendomen tror man att alla människor som föds är onda. Man tror då också att alla människor föds med en arvsynd. Man kan då endast bli god genom att tro på Guds nåd. Gud förlåter för människans godhet och inte för dennes ånger. 

7. De flesta betraktar numera drogberoende och alkoholism som en sjukdom. Trots det menar organisationen AA att det endast är alkoholistens eget ansvar som kan rädda denne. Resonera om organisationens syn på ansvar.
AA menar att den större delen av ansvaret ligger på sig själv. Men man får också stöd och motivation att sluta från de andra i AA-gruppen. Men det är bara en själv som kan göra en helt nykter och för att göra det så måste man vara 100% villig på att sluta. Det är även kravet för att få komma med i en AA-grupp. Det som AA ”står” för är att den enda som kan göra sig själv nykter är en själv men det är till stor hjälp om man får stöd från andra. 

8.Vem har störst ansvar för att en vara inte skadar miljö, människor eller djur? Är det företaget som tillverkar varan, affären som säljer den eller konsumenten som köper den? Motivera ditt svar. Jag tycker att det är företagets ansvar eftersom att det är de som tillverkar den och de ska se till att den ska vara så miljövänlig som möjligt. Det finns sätt som gör produkter mer miljövänliga, men det kostar oftast lite mer för företagen och de vill ju betala så lite som möjligt och få så stor vinst som möjligt. Därför så finns det väldigt mycket produkter som inte är speciellt miljövänliga. Om alla produkter hade producerats miljövänligt så hade inte konsumenterna behövt tänka på om det de handlar skadar miljön. Vilket hade gjort det bättre för alla eftersom att företaget att gått med vinst iallafall, konsumenten hade varit glad att denne inte skadat miljön och inköpare kunde stolt annonsera om att det fanns miljövänliga produkter här och då samtidigt också gått med vinst. 

10. Resonera om skillnader och likheter mellan ”vanlig” mobbning och nätmobbning.
Vanlig mobbning är när någon eller några kränker någon för deras utseende, personlighet, etnicitet etc. fysiskt. Alltså genom kränkande kommentarer eller handlingar för att få personen att må dåligt. Ofta händer det i skolan när man möter hen i korridoren eller ute kring där man bor. Vanlig mobbning kan också vara när man fryser ut någon t.ex när två stycken står och pratar och så kommer en tredje och man bara ignorerar den personen. Typiskt för vanlig mobbning är också att man vet vem mobbaren är vilket man inte ofta vet på nätet. 

Mobbningen på nätet kan vara ganska grov eftersom att de flesta mobbare ofta blir tuffare när de sitter bakom en skärm och ingen kan se de. Då vågar de säga nästan allting till en person vilket de inte skulle vågat i verkligheten som t.ex ”dö ditt äckel” ”din jävla hora, fyfan vad billig du ser ut” . Mobbning på nätet förekommer ofta på sociala medier t.ex ask.fm, Kik, och Snapchat. Ofta blir man mycket mer sårad när man blir mobbad på nätet eftersom att det ofta är väldigt grova saker och ofta vet man inte vem personen är vilket gör det svårare att få ett slut på mobbningen. Men man kan också anmäla på nätet om man vet vem personen är. 

Att mobba är sjukt fegt och det kvittar om det är i verkligheten eller på nätet, inget av det är okej. Mobbning kan få så mycket följder som t.ex. ätstörningar, självmord och att man skadar sig själv. Om man mobbar i verkligheten så vågar man iallafall stå för vad man säger när man står öga mot öga mot personen. Därför tycker jag att nätmobbning är grövre eftersom att man inte vågar säga det man skriver till personen utan skriver det och förvärrar det eftersom att man sitter bakom en skärm och vågar vara tuffare. 

Det finns olika orsaker till att man börjar mobba. En kan vara att man själv är lite utanför och börjar då mobba någon annan som är lite utanför för att de ”andra” ska uppmärksamma den som mobbar. Då får mobbaren en kick och fortsätter mobba för att man antingen blir uppmanad av de andra att mobba om man vill vara med i gänget eller att man själv tycker att man mår bra av att mobba. Ibland så går stora gäng också på någon för att de vill ”skoja” lite men sedan så spårar det ut och det kan bli riktigt riktigt fel.  

Några exempel på skillnader och likheter:


”Vanlig” mobbning
Nätmobbning 
Likhet/skillnad
Sker fysiskt 
På internet bakom en skärm
Skillnad 
Man blir sårad
Man blir sårad
Likhet 
Mobbaren bryr sig ej om konsekvenserna
Mobbaren bryr sig ej om konsekvenserna
Likhet 
”Mildare” mobbning som kränkningar för hur folk ser ut eller vad personer gör.
Ofta grövre mobbing t.ex att man säger att man vill att någon skall dö
Skillnad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar