tisdag 2 juni 2015

Lag och rätt

  1.  För att folket ska kunna leva så bra som möjligt och att vi ska kunna ha det så trevligt. Utan regler så hade inte Sverige varit strukturerat och man hade i princip fått göra som man ville. 
Regler är som lagar, men bryter man mot dem så kan man inte straffas enligt lag Vi har. 

2. Förslag från regeringen, proposition. Riksdagsledamöter kan också lämna förslag( motion), ofta som motförslag till propositionen. Förslagen kommer till kammaren där talmannen pratar om förslagen, skickas sedan till utskottet. Utskottet förbereder och skriver ett betänkande om vad de tycker om förslaget. Partierna i riksdagen diskuterar i sina partigrupper om vad de tycker. Riksdagen diskuterar i kammaren och fattar beslut genom röstning om den nya lagen/lagförslaget. Regeringen får veta vad riksdagen har beslutat via en riksdagsskrivelse och ska sedan se till att beslutet träder i kraft. 

3. Att man har det jobbigt hemma. Man kan ha föräldrar som är beroende av något. Oftast har man blivit slagen som barn och använder våld som en lösning på problemen. Man har gjort undersökningar och de visade att en stor del av Sveriges fångar hade det svårt i skolan och skolkade mycket vilket leder till att man får sämre betyg och inte kommer in på den linje som man vill på gymnasiet och får då inget vettigt jobb. Då har man ingen stabil inkomat och då blir det lätt att man tar till med kriminella medel. man blir då lätt beroende och som med allt annat som man är beroende av så är det svårt att sluta när man väl börjat. Det är även många som börjat med droger och för att ha råd med drogerna måste man begå brott för att klara av sitt narkotika beroende. 

4. Ett brott blir känt av polisen. Om polisen gör den bedömningen att brottet är ett mindre brott som t.ex. fortkörning får man böter direkt. Men om de gör bedömningen att det är ett större brott börjar det en så kallad förundersökning.  Efter förundersökningen blir en person misstänkt för brottet. Om den misstänkte är under 15 år så tar socialnämden över utredningen. Om den misstänkte är straffmyndig prövar åklagaren om åtal, om åklagaren gör bedömningen att det räcker med böter får den misstänkte böter och brottet läggs ner eller om det inte finns tillräckligt med bevis så blir det åtalsunderlåtelse vilket innebär att målet läggs ner. Men om det finns tillräckligt med bevis så väcks ett åtal. När det väl kommer till domstolen dömer de vad brottet får för konsekvenser; böter, villkorlig dom, skyddstillsyn som kan innebära övervakning eller samhällstjänst, fängelse som man kan sitta i får 2 veckor till livstids fängelse, annat t.ex. vård och frikänd.

5. Huvudförhandling- Rättegång.
  1. Alla ska få möjlighet till en rättvis rättegång. Om den är offentlig kan allmänheten se att den går rätt till. Dessutom kan den tilltalade (anklagade) och målsägande vänner, bekanta och släktingar vara där. 
  2. Sexualbrott, när det är ungdomar som blir tilltalade och rikets säkerhet.  

6. Båda parterna (tilltalade/försvarsadvokaten eller åklagare/målsägande) kan överklaga domen. Det räcker att en av parterna överklagar. Dom i tingsrätt överklagas då tas det upp i hovrätten. Hovrättsdom överklagas till HD. De tar inte upp alla fall. 

7. Här är några exempel på olika Tvistemål:  Vid försäljning om det blir/är fel på det köpta. Ofta om arv. Det innebär att när någon har dött så finns det en eller flera arvtagare. De kanske inte kommer överens och då går det till tvistemål. 
En annan anledning är skilsmässa och att det blir bråk om vem som ska ha vad även vårdnad om barn.

8. Man får gå på en ungdomsvårdsskola, där bor man på skolan antingen ensam eller i par. Tanken är att man ska bli drogfri få en utbildning och man får hjälp med samtalshjälp. 
Om man rymmer från en ungdomsvårdsskola så är risken stor att man hamnar i ett ungdomsfängelse.  Om man gör grövre brott/ upprepade brott så hamnar man i ungdomsfängelse. De som sitter där är ofta 18-20 år. Man för ej träffa återfallsförbrytare, alltså sådan som redan har gjort ett brott men åkt dit för något annat. På kvällarna blir man inlåst i ett rum. Man får samma hjälp som på US. Om man är under 15 år får man lindrigare straff som till exempel; böter, ungdomstjänst. Soc kopplas in och har samtal med vårdnadshavare. De beslutar sedan vad som ska hända antingen om man ska sättas i fosterfamilj eller om man får bo kvar i sitt hem. Man hamnar i polisens register om 

10. Brottsofferjouren hjälper brottsoffer. De hjälper till att förbereda en person för rättegång. Man får samtalshjälp som innebär psykolog hjälp. Man får även hjälp med läkare, advokat och sjukskrivning+ ersättning. Man får även hjälp med skadestånd. Man har rätt till vittnesstöd. Man får hjälp med ersättningar som t.ex. förlorad arbetsinkomst. Vad kan förbättras?  Fler brottsofferjourer, högre ersättningsbelopp

13. Jag tycker inte att man ska ha dödstraff för att om personen har gjort något riktigt grovt tycker jag att det är bättre att personen får lida i fängelse istället för att dö och slippa lidandet. Personen ska ändå få en chans att ändra sig och inte dö så att man inte har någon chans  Jag tycker inte att de som är för har argument som håller för att personen dör istället



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar