Vad hände den ”svarta torsdagen” den 24 oktober 1929? Vilka följder fick den dagen?
Under sommaren det året så hade fabrikerna gått väldigt bra och många hade köpt små andelar i fabrikerna. Dessa andelar kallas för aktier och med de menas att om det går bra för företaget så höjs priset för aktierna och man kan tjäna massor av pengar när och om man ska sälja de.
När det gick väldigt bra för fabrikerna så tillverkades väldigt mycket varor och det slutade med att det blev överproduktion, alltså att man tillverkade mer varor än vad samhället behövde. Som följd av detta så kunde inte fabrikerna ha lika många anställda eftersom att de också kostar pengar och när man inte säljer sina varor så kan man inte betala sina medarbetare. Då var det fler som blev arbetslösa och efterfrågan på varorna sjönk ännu mer.
Nu började det gå utför för fabrikerna och de flesta aktieägare blev oroliga att deras aktier skulle sjuka i värde och att de inte skulle kunna sälja de. Fredagen den 24 oktober 1929 utbröt den stora paniken och alla ville sälja sina aktier för att inte förlora för mycket pengar. Men det fanns inte heller några köpare eftersom att man inte vågade, ovissheten om hur mycket pengar man skulle förlora/tjäna var helt enkelt för stor.
Många trodde väldigt starkt på aktierna och hade lånat pengar från banken för att kunna köpa en viss aktie. Men när man förlorade pengarna så kunde man inte betala tillbaka till bankerna vilket gjorde att vissa banker inte kunde låna ut pengar igen. Många tog även ut sina sparade pengar och det ledde till att vissa banker fick läggas ner. Plötsligt hade arbetslösheten ökat ännu mer.
Nu var nästan 12 miljoner människor arbetslösa det vill säga 25% av förvärvsarbetande. Det var inte bara i USA som arbetslösheten ökade utan också i stora delar av Europa. USA var ledande inom industrin och när det gick dåligt för den amerikanska industrin smittade det av sig på länder som importerade varor från USA.
Det som varit det glada 20-talet var nu slut.
Roosevelt bidrog på flera sätt till att minska arbetslösheten. Bland annat fick jordbrukare betalt för att inte bruka sin jord och arbetslösa fick kontant arbetslöshetsstöd. Hur gjorde detta att arbetslösheten minskade?
Roosevelt tillträdde som president år 1932, när börskraschen var som värst. Han kom underfund med att han var tvungen att försöka se någon hållbar lösning. Det behövde inte hända nästa vecka men det fick inte heller ta för lång tid.
Han kom då med förslaget New Deal. Med New Deal menade han att man skulle börja om och göra allting bättre. Det innebar inte små detaljförändringar utan väldigt stora förändringar.
Det var väldigt stor del av befolkningen som var arbetslösa (25%). Staten betalde då ut ett slags bidrag till dessa människor. Man gjorde det för att de dels skulle ha något att leva på samt kunna köpa de varor som fanns. Nu när man hade pengar kunde man köpa varor både från jordbruket och från industrin. När man köpte varor så behövde man ha mer arbetskraft för att framställa nya varor. Detta öppnade för nya arbetsmöjligheter. Så det Roosevelt gjorde blev en så kallad ”Win-Win” för de arbetslösa, de fick både pengar och till slut troligen ett jobb.
Många hade tagit ut sina pengar från bankerna när börskraschen utbröt eftersom att de inte riktigt litade på bankerna. Det gick då dåligt för bankerna och man fick som sagt avskeda många. Men då kom Roosevelt och gjorde så att staten tog mer ansvar för bankerna, allt för att befolkningen skulle få större förtroende för de. Allt fler satte nu in sina pengar på banken igen och ekonomin var på väg uppåt igen.
Men överproduktionen var fortfarande ett problem och det visade sig att Roosevelt hade tänkt på det med. Han betalde nämligen vissa bönder för att de inte skulle bruka sin jord. Det gjorde att skörden minskade och efterfrågan blev större. Så nu förlorade inte jordbrukarna lika mycket längre.
Bonde |
1932
|
1933
|
A |
Odlar |
Ligger i träda |
B |
Ligger i träda |
Odlar |
C |
Odlar |
Ligger i träda |
D |
Ligger i träda |
Odlar |
Här finns ett exempel om hur Roosevelt fick det att bli. När en jordbrukares jord fick vila blev denna mer bördig och man fick finare och bättre råvaror eftersom att jorden innehöll mer näring tillskillnad från om man odlat år efter år. Bönderna tjänade mer pengar än vad man gjort tidigare år och nu kunde man betala av sina skulder och köpa industrins varor. Eftersom att man köpte mer varor från industrin började produktionen säkerligen ta fart igen och man behövde anställa fler medarbetare. Detta ledde till att arbetslösheten minskade ytterligare.
Eftersom att efterfrågan på varor blev större minskade överproduktionen och man var på god väg att lösa problemen med överproduktionen.
Roosevelt var mån om sina jordbrukare eftersom att de var väldigt viktiga för landet. För om det skulle bli krig så ville man ha varor och kunna klara sig själv istället för att behöva importera från andra länder. Dels för att detta kostade mer men också för att det tog längre tid.
Vad innebar nazisternas ideologi?
Deras ideologi gick ut på att alla inte var lika mycket värda och att allt gick att lösa med våld. Enligt
nazisterna så var allt folk som inte var vita eller som var judar inte värda någonting. Nazisterna var ett otroligt rasistiskt parti men de som de föraktade mest var judarna. Nazisterna hatade judar så mycket att man alltid skyllde på de om något hemskt hände, deras förakt var så stark att de tog till fånga på de flesta judar i Tyskland och satte de i koncentrationsläger. Det var deras ledare Adolf Hitler som anförde deras talan, han skulle sedan bli den diktator som styrde Tyskland.
Att nazisterna kom till makten och att de tyckte som de gjorde var ej bra för Tyskland eftersom att i slutändan förlorade man allt mångfald och det fanns bara en ras kvar. Men alla var inte nazister, det fanns folk som tyckte annat. Men på den tiden var det inte lika lätt att yttra sig utan att bli straffad. Som sagt uppmanade nazisterna till våld, och sade man emot så var det inte sällan man fick en rejäl omgång stryk.
Sammanfattningsvis så kan man säga att deras ideologi gick ut på rasism och våld i olika form.