tisdag 14 mars 2017

Mina tankar kring "Kost och träning - en enkel ekvation"

Träning kombinerat med ”rätt” kost är som sagt a & o. Jag utövar någon aktivitet utöver vardagssysslor 5-6 gånger i veckan. Jag tränar handboll och har som mål att bli så bra som möjligt. Därför vet jag hur viktigt det är med rätt kost och att förbereda och återhämta sig. Jag har varit nere i ”träsket” vad gäller att inte sköta sin kost och det fick sina konsekvenser.. Jag hade inte energi och åt inte rätt mat för att bygga muskler och återhämta mig. Sedan har jag alltid haft lätt för att bygga muskler och har alltid haft en bra ”grundmuskulatur”. Även fast jag tränade hårt och gav för det mesta 100 % så utvecklades jag varken handbollsmässigt eller fysiskt. 

Men sedan fick jag information för hur jag skulle äta för att få ut så mycket som möjligt av min träning och lyckas. Det ena leda till det andra och när jag kände och såg resultaten sporrade det mig mer. Nu skulle jag själv säga att jag är väldigt insatt och mån om vad jag äter. Eftersom att jag har ett långsiktigt men också flera kortsiktiga mål är det viktigt för min egen del att äta rätt. Med äta rätt menar jag inte att jag följer någon ”mat-lagbok” där det står vad som är rätt eller fel. Utan vad som är rätt för mig, vad min kropp behöver utifrån vad och hur jag tränar. 

Jag styrketränar, löper och tränar hederlig handboll vilket betyder att jag behöver äta en varierad kost för att täcka behoven för de olika tillfällena. Till exempel är det viktigt att jag laddar upp med inte för tung mat innan någon av passen, att jag försöker få i mig extra protein när jag ska gymma samt efteråt. När jag ska löpa är det viktigt att jag får i mig ”bränsle” för att orka med och kunna prestera. Efter alla pass är det viktigt att man äter en bra måltid så att man fyller på kroppens alla ”tankar”. Därför är det vettigt i den mån det går att förlägga passen i samband med sina ordinarie måltider, så att man inte äter för mycket vilket kan leda till övervikt etc. 

När jag berättar för vissa att jag oftast utesluter allt snask såsom godis, glass, chips etc. så får jag väldigt olika reaktioner. Många tycker att det är kul och spännande att jag är villig att lägga ner så mycket tid och kraft på att tänka på vad jag äter och vissa tycker jag rentav är en idiot. ”Hur fan kan man klara sig utan sånt?” ”Du lever i ett fängelse, får inte äta vad du vill” I själva verket är det inte svårt och jo, jag får men vill inte äta sånt. Därför att jag vet att man presterar så mycket bättre med bra mat, och det är väl det vi alla strävar mot att prestera så bra som möjligt? På planen, på provet, på jobbet? 

Min familj har alltid förstått varför jag äter som jag gör och de stöttar mig i det. De är också medvetna om att man presterar bättre med bättre mat.. Ibland äter jag inte samma mat som dem, inte för att jag inte kan eller får men för att jag inte vill eftersom att jag vet att den maten inte höjer min prestation. Fine, sen kan man inte alltid äta efter dessa principer, det är klart att jag unnar mig något då och då och det är helt okej. Det är inte undantagen som gör skillnad utan vanorna.

Allt handlar i princip om planering och målmedvetenhet. Det viktigaste är att träna rätt och absolut inte för mycket eftersom chansen att utvecklingen istället går åt andra hållet ökar då. Sedan måste man planera sina måltider och vara förberedd, det är när man inte är förberedd som man gör sämre val. Att sedan kombinera val av kost med sin idrott är som sagt också en oerhört viktig faktor för framgång.

Jag tycker att fler aktiva idrottare bör tänka på sin kost om de också har ett mål att bli så bra som möjligt. Om alla skulle ätit det som passar och är det rätta för dem skulle sporterna höja sin nivå. Om vi tar ett exempel, handboll. Säg att alla spelare i båda lagen har ätit en stabil och bra måltid med mycket energi osv. Då skulle spelarna inte bli trötta lika fort vilket leder till att efterslängar med mera fula företeelser minskar. Minskar det så minskar även skadorna. För tänk er själv vad surt det skulle vara för en jätteduktig spelare. En spelare som verkligen vill detta blir skadad pågrund av att en spelare inte har brytt sig om maten gör en ful grej. En spelare som har tröttnat under matchens gång och tagit ett fel beslut. Den spelaren har då inte varit förberedd inför matchen.

Förberedelser är som sagt oerhört viktigt. Kosten är a & o och det borde egentligen säga sig själv eftersom att stoppar man in något bra så brukar man få ut något bra av det. 

måndag 13 mars 2017

Kost och träning - en enkel ekvation

Rätt kost och rätt träning är A och O för framgång. Oavsett mål så bör man äta varierat och "bra" mat. Exempel är mycket protein ifall man ska bygga muskler, kolhydrater om man utövar någon energi krävande aktivitet mm. Att äta från kostcirkelns alla delar bör ses som en given vana. Om man inte tränar på elitnivå eller är bodybuilder etc. så behöver man inte ha ett strikt kostschema. Men man kan naturligtvis ha det oavsett. 

Beroende på syftet med din träning så kan man äta olika stor del av kolhydrater, protein, grönsaker och fett. Men man bör alltid utgå från att ha med samtliga delar i varje måltid. 

Kroppen behöver energi för att kunna utföra ytterligare aktiviteter, kolhydraterna kan bestå av antingen potatis/pasta/ris mm eller grönsaker såsom kål, broccoli mm. Helst ska man ha potatis/pasta/ris eller dylikt i varje måltid eftersom att kolhydrater är som kroppens bränsle. Man bör också alltid ha med grönsaker eftersom att deras positiva inverkan på kroppen är oerhört bra. Grönsaker/frukt&bär innehåller vitaminer och mineraler som är väldigt bra för immunsystemet och kan enligt vissa studier stärka olika delar i kroppen. 

Man bör även äta protein eftersom att  protein är kroppens byggstenar. När vi tränar så bryts muskelceller ner för att sedan byggas upp starkare och större än innan. Det är därför som man ibland inte ser resultat förrän ett par dagar efter avslutad träning. Protein behöver inte förekomma i den form som vi oftast förknippar med protein, kött. Man kan även få protein från baljväxter, linser, bönor, tofu mm. Ibland får man i sig mer protein /100g genom andra källor än kött. 

Att även ha med fetter i måltiderna är väldigt viktigt eftersom att det är genom fett som man får ut den mesta energin. Dock så håller det inte att äta massor av fett eftersom att det kan få mycket dålig inverkan på kroppen. 

Det är väldigt stor skillnad på att träna och träna med rätt kost. Med rätt kost är det lättare att få bra resultat som håller i sig. Alltså så påverkas effekten av träningen genom vad man stoppar i sig. Men om man tränar för mycket utan att kroppen får i sig tillräckligt med mat och får återhämta sig då och då kan man egentligen strunta i träningen. Man får inte ut några positiva resultat om man inte tar hand om sin kropp när man tränar. Man måste även träna med rätt teknik, varierat och målinriktat för att uppnå så bra resultat som möjligt. Att äta rätt i samband med rätt träning är otroligt lönsamt även fast det kan ta tid att lära sig vad och vad man inte ska äta i början. Men det blir så mycket roligare att träna med bra kost.

För att få ut max av träning är det också viktigt att äta lagom i tid innan träningen. 1-2 timmar innan och efter brukar vara en bra tidsintervall. Anledningen att man inte skall äta för tätt inpå passet är därför att då börjar kroppen att bryta ner maten och lägga kraft på den, istället för träningen. Det är även viktigt att äta efter avslutat pass och då säger man, Erik Helmén ansvarig för "Nutrition" vid Örebro Läns Idrottsförbund 24/9-2014 -> bloggen "Tränarpasset", att man skall äta senast 2 timmar efter avslutad idrottsaktivitet. Detta för att kroppen skall återhämta och kunna bygga upp sig så bra som möjligt. 

Källor:
Henric Nordqvist