söndag 25 januari 2015

Slutuppgift Historia

Folket
Jag tänkte skriva om hur kvinnor levde och hur begränsade de var.
I antikens Aten så var det en demokrati men alla fick fortfarande inte rösta. Ett krav var att man skulle varit född i Aten och att ens släkt skulle bott där i flera generationer. Man skulle också vara med i krig för att bli medborgare, men kvinnor fick inte vara med i krig. Alltså fick inte kvinnor rösta och fick inte heller bli medborgare för att de inte fick bli soldater. Kvinnor levde väldigt begränsat och deras jobb var att sköta om hemmet. Exempel på jobb: Städa, laga mat, sköta om barn(en) det var sådana jobb som kvinnorna fick göra.
I Romarriket hade kvinnor ungefär samma begränsningar; gifta sig, föda, och sköta hemmet. Det var den bilden man hade av kvinnor. Kvinnan var inte speciellt delaktig när det gällde röstning för att det handlade mest om senaten när de skulle välja deras två konsuler som skulle styra landet under republiks perioden. I Romarriket så var inte kvinnorna ute i krig utan de var hemma och skötte barn och hem istället medan männen var i krig. Det är en likhet mellan antika Aten och Romarriket när det handlar om kvinnors rättigheter och begränsningar och vad deras jobb var.

Religion/Kultur
Nu ska jag berätta om religionen i Grekland. Den religion som grekerna hade kallades polyteistisk religion och den religionen handlade om att man trodde på flera gudar som alla hade olika ”handlingsområden” eller ett speciellt område t.ex. Döden, Havet, Luften. Gudarna var väldigt viktiga för grekerna för det var något heligt och man ville inte svika de så att man fick något dåligt emot sig. Man hade en egen gud som man trodde på och hade som sin skyddsgud men trodde samtidigt på alla andra gudar. I den grekiska religionen hade man ingen helig skrift som t.ex kristendomen har bibeln och islam har koranen. De offrade till alla olika slags gudar för att få något de ville ha. Minos en kejsare på palatset Knossos som låg på den stora ön Kreta hade en minotauros som han hade i labyrint. Han beställde sedan ungdomar från Aten. De skickade dit ungdomarna som Minos ville ha för att han hade så mycket makt så kunde de inte säga nej. När ungdomarna kom dit förde Minos in de i labyrinten. Där blev de sedan jagade av minotaurosen tills den fick tag på barnen. Det var så Minos valde att offra. 
Före Kristus hade man ungefär samma religion(polyteistisk religion) i Romarriket man offrade bad till gudarna. Man trodde på samma gudar fast de hade andra namn här är några exempel: 
•Zeus den högsta guden och himmelsguden kallades i Romarriket Jupiter.
•Hera var drottning av Olympen och gift med sin bror konungen Zeus, hon kallades i Romarriket för Juno.
•Athena var krigen och vishetens gud och hon kallades för Minerva i Romarriket. 
•Poseidon var havsguden och kallades i Romarriket för Neptunus.

Efter att kristus var född enligt Bibeln under kejsare Augustus tid 27f.kr.-14e.kr. utvecklades kristendomen. Den utvecklades på vägen från Jerusalem till Romarriket. När den kom till Romarriket och Rom genom invandrare förbjöd man den. Det gjorde man för att man inte tyckte om den och för att man ville hålla kvar vid sina gudar och inte svika de så att de skulle straffa en även för att man tyckte att den var för öppen. Men det struntade folket i den lockade fler och fler anhängare för att den just var så öppen. Det var många slavar och kvinnor som blev anhängare till kristendomen just för att den var öppen och den tillät kvinnor och slavar. Ibland när det var folk som vägrade be och offra framför statyer för att de tillhörde kristendomen blev de inkastade på en gladiator-arena. Tillslut kunde man inte förbjuda kristendomen för att det var så mycket folk som hade konverterat till kristendomen från den polyteistiska religionen. Det var till och med så att kejsarna bytande religion och då var det omöjligt att hålla kvar vid den gamla religionen. Sedan höll ma kvar vid den religionen tills Romarrikets sammanbrott. 


Politik - Aten/Romarriket.
I Aten regerade folket alltså ett folkstyre eller som det hette på grekiska ”Demos Kratos” ett kulturarv som vi idag har förändrat till demokrati. Idag skulle vi inte kalla det en demokrati för att man var tvungen att vara medborgare samma som man måste vara i dagens Sverige. Haken var att det inte var alla som fick rösta utan det var endast män som fick rösta och inte kvinnor och slavar för de ansågs att inte veta hur man tog ansvar och skulle ta fel beslut. Det var inte heller lätt att bli medborgare i Aten för att bli medborgare var man tvungen att vara född i Aten och att ens släkt skulle ha bott där i några generationer. Det förblev sedan en demokrati är folket styrde men kvinnorna fick aldrig rösta. Det fanns något som kallades för Folkförsamlingen där beslutade man om olika saker och det gjorde man genom handuppräckning. Där Folkförsamlingen träffades var vid kullen Pnyx där det också fanns en talarstol där alla fick gå upp och säga sin åsikt. Men i Aten har det inte alltid varit en demokrati det var först en monarki. En monarki är när man har en kungafamilj som bestämde över staten. Det var först på 500-talet f.kr. som et blev en demokrati en av orsakerna var att folk hade fått det bättre ekonomiskt och vill vara med och bestämma om Atens politik. Man kanske trodde att Aten alltid har varit en demokrati men så var det inte. Nu över till Romarriket:I början av romarrikets tid regerade man med ett kungadöme. Kungarna hade all makt och kunde bestämma vad de ville men efter ett tag tröttnade folket på landets styrelseskick. De ville ha en demokrati eller iallafall en republik. I detta fall fick folket som de ville och det blev en Republik med två konsuler. En konsul är ungefär motsvarande till en president eller statsminister. De två konsulerna valdes utav senaten. Senaten var en grupp MÄN, anmärk att det bara var män som var med där. De tog viktiga beslut om tex vilka som skulle regera. Dessa två konsuler var Julius Caesar och ........ Men de missbrukade sin makt och använde den mot folket då tröttnade befolkningen men gjorde ingen skillnad. Efter ett par år dör den ene konsulen och Julius Caesar får regera som ensam konsul. Han regerar nästan som en diktator och folket blev bara mer och mer missnöjda med styrelseskicket och ville byta konsul. Deras önskan gick senare i uppfyllelse när Julius Caesar dör några år senare. Då kom frågan vem skall ta över efter Julius Caesar? Man läste då Julius testamente och i det stod svaret på deras fråga, vem som skulle vara makthavare. Där stod det att Augustus skulle ta över som kejsare och det gjorde han mycket bra tyckte folket. Man kan väl summera det som så att de aldrig fick den demokrati som Aten hade men att det först var ett kungadöme som sedan gick över till en republik på folkets begäran. Efter det blev det då ett kejsardöme som de levde kvar i tills Romarrikets sammanbrott.

Kulturarv som vi ser i dagens samhälle.
Ett kultur arv som vi jag kvar idag är DEMOKRATIN den började i Grekland men som den var då skulle vi inte kalla den en demokrati för alla fick inte vara med och rösta. Att alla får vara med och rösta har ändrats från antiken och jag tror att det beror på att man har blivit klokare och förstått att alla skall vara med och rösta annars är det inte lönt om alla inte får säga till. Jag tror att det är så den har ändrats och den har bara blivit bättre och bättre.Den har utvecklats på vägen från Aten och de vi har nu är ett exempel på riktig demokrati där alla får rösta rik som fattig man som kvinna. Jag tycker att demokratin är det viktigaste kulturarvet i dagens samhälle för att man får säga vad man vill och rösta som man vill och alla får vara med och säga till om hur de vill att samhället skall fungera. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar